Schiphol timmert de laatste jaren hard aan de weg om zichzelf te profileren als duurzame luchthaven. Zo rijden de wagens die de koffers van en naar de vliegtuigen brengen volledig op elektriciteit. Daarnaast verstrekt de luchthaven alleen nog maar standplaatslicenties aan taxibedrijven die een wagenpark met een lage CO2-uitstoot hebben, waardoor de kans groot is dat je vandaag de dag in een Tesla van en naar Schiphol wordt gebracht als je voor deze manier van vervoer kiest. Daarbij wordt uiteraard ook rekening gehouden met de bijbehorende laadpalen op de vluchthaven. Men gaat bij het uitdragen van de duurzaamheidsgedachte zelfs zo ver dat Schiphol op haar eigen website reizigers adviseert om afstanden tot 500 kilometer met de trein af te leggen in plaats van met het vliegtuig.

Nieuwe parkeergarage

Daar waar het om parkeren gaat doet Schiphol ook steeds beter haar best om dat proces te verduurzamen. Dat blijkt onder meer uit de nieuwe parkeergarage P3 Lang Parkeren, die in het voorjaar van 2019 werd gerealiseerd en ervoor heeft gezorgd dat het aantal overdekte parkeerplekken van 2.650 naar ruim 5.000 werd uitgebreid. Het duurzame karakter van het gebouw komt mede tot uiting in het feit dat er maar liefst 6.000 zonnepanelen op het dak zijn geplaatst, wat voldoende goedkope energie oplevert om meer dan 20 procent van het totale energieverbruik van alle parkeervoorzieningen op Schiphol te kunnen dekken. Architectenbureau ZJA Zwarts & Jansma stelde zich daarnaast bij het ontwerp van de parkeergarage ten doel om de beleving van de reiziger centraal te stellen door onder meer gebruik te maken van korte looplijnen, zodat verdwalen in het pand praktisch onmogelijk wordt.

Duurzame pendelbus

Vanaf P3 Lang Parkeren rijdt een gratis shuttlebus die om de tien minuten bij de parkeergarage stopt en reizigers in amper 5 minuten naar de vertrekhal brengt. Het zal je waarschijnlijk al niet meer verbazen dat Schiphol ook voor deze manier van vervoer voor een duurzame oplossing heeft gekozen. De bussen rijden namelijk op schone diesel en zijn vanwege hun duurzame manier van vervoer verkozen tot ‘Coach Of The Year’ van West-Europa. Naast het milieuvriendelijke aspect van deze bussen zijn ze ook aangenaam ruim en bieden ze de reiziger speciale vakken waarin tijdens de rit grote koffers en andere bagage-items gestald kunnen worden. De pendelbussen zijn tevens voorzien van schermen die je up-to-date houden voor wat betreft de vertrektijden en het inchecken en bieden mindervalide reizigers gemakkelijke toegang vanwege de lage instap.

Toekomstdromen

Tenslotte spreekt eigenlijk voor zich dat een luchthaven met zo’n duurzame insteek ook over voldoende laadpalen beschikt, zodat mede dankzij de beschikbare goedkope energie probleemloos je elektrische of hybride-auto opgeladen kan worden en je Schiphol uiteindelijk weer met een volle accu verlaat. De komende jaren zullen er op de luchthaven ongetwijfeld nog veel meer duurzame alternatieven het levenslicht zien, waarbij men er eigenlijk ook stiekem al van droomt dat de luchtverkeersleiding binnen niet al te lange tijd het eerste elektrische passagiersvliegtuig op een van de zes landingsbanen mag verwelkomen.