Bij een Bitcoin ATM kun je Bitcoins verkopen en inwisselen voor contant geld. Reizigers op Schiphol kunnen hun resterende euro’s inwisselen voor Bitcoin bij een Bitcoin automaat. In 2018 werd deze automaat als proef op Schiphol neergezet. Schiphol werd daarmee de eerste Europese luchthaven die de dienst aanbood. In dit artikel lees je alles over de Bitcoin ATM en Bitcoin als betaalmiddel.
Hoe komt de koers van Bitcoin tot stand?
De koers van Bitcoin komt tot stand door vraag en aanbod. Willen veel mensen de cryptocurrency kopen, dan stijgt de prijs. Verkopen veel mensen de munt, dan gaat de waarde naar beneden. Soms reageren koersen van andere cryptomunten, zoals de Ripple koers op de koersschommelingen van Bitcoin. De prijs van Bitcoin hangt ook samen met het vertrouwen in de munt. Nieuws, positief of negatief kan invloed hebben op de koers.
Hoe koop je Bitcoin via een ATM?
Wil je Bitcoin kopen via een Bitcoin ATM, dan moet je in het bezit zijn van een crypto wallet. Je crypto wallet kan contact maken met de ATM via een QR-code. Soms moet je ook je identiteitsbewijs scannen. Daarna kun je cash geld in de machine stoppen. De machine geeft vervolgens aan hoeveel Bitcoin je hiervoor op je wallet zal krijgen. Hoeveel dit is, is afhankelijk van de Bitcoin koers op dat moment. Houd er wel rekening mee dat er bij een Bitcoin ATM transactiekosten van 5 euro gelden.
Hoe verkoop je Bitcoin via een ATM?
Je kunt ook Bitcoins verkopen via een Bitcoin ATM, bijvoorbeeld op Schiphol. Dit doe je door de optie “geld opnemen” te kiezen. Hierna kun je je bankpas scannen en krijg je een QR-code die je moet scannen. Daarna geef je aan hoeveel Bitcoin je wil verkopen. Na de verkoop wordt het geld bijgeschreven op je bankrekening. Je kunt er ook voor kiezen om het bedrag contant op te nemen.
Wat is het voordeel van een Bitcoin ATM?
Als je beschikt over een crypto wallet en je wilt kleine bedragen contant geld inwisselen voor Bitcoin of opnemen is een Bitcoin ATM erg handig. Het is een goed voorbeeld hoe cryptocurrency als betaalmiddel gebruikt kan worden. Voor grotere bedragen is het makkelijker om de overschrijvingen via je bankrekening te regelen.
Wordt Bitcoin als wettig betaalmiddel gezien?
Op dit moment wordt Bitcoin door De Nederlandsche Bank niet als geld gezien, omdat het koersverloop te volatiel is. Hierdoor kan Bitcoin de functie van betaalmiddel en rekeneenheid niet voldoende vervullen. In andere landen wordt Bitcoin wel gezien als betaalmiddel. In 2021 was El Salvador het eerste land ter wereld dat de munt erkende als officieel betaalmiddel. Toch zijn er ook in Nederland webshops en winkels die Bitcoins als betaalmiddel accepteren.
Wat is het voordeel van het accepteren van Bitcoin als betaalmiddel?
Zo’n 24% van de Nederlandse organisaties juichen het accepteren van Bitcoin als betaalmiddel toe. Aan het accepteren van Bitcoin als betaalmiddel zijn voordelen verbonden. Het betalingsverkeer verloopt rechtstreeks tussen de klant en je bedrijf. Dat betekent dat er geen tussenkomst van een bank is en dus geen bankkosten. Ook als je werkt met vreemde valuta kunnen transacties in Bitcoin voordelig zijn.
Wat zijn de nadelen?
Er zijn ook nadelen verbonden aan het accepteren van Bitcoin als wettelijk betaalmiddel. Hierbij gaat het om de instabiele waarde en het feit dat er geen toezicht is door autoriteiten. Daarnaast kunnen de kans op fraude en het gebrek aan veiligheid als nadeel worden gezien. Ook een Bitcoin-transactie is erg duur en wordt ook steeds duurder, dat maakt Bitcoin als betaalmiddel ongeschikt.
Bitcoin in de toekomst
Alhoewel de toekomst van Bitcoin onzeker is, zijn er signalen die wijzen op stabiliteit. Het marktaandeel van Bitcoin neemt nog steeds toe, en de gegevens uit het verleden wijzen erop dat de prijs van Bitcoin zal blijven stijgen na de halvering.