Geld besparen op je vakantie? Dat begint al bij het boeken van vliegtickets én een parkeerplekje op de luchthaven. Met de juiste tips en tricks is het heel eenvoudig om goedkoper uit te zijn.

Dat is in tijden van hoge inflatie wel zo prettig. Wij zochten voor je uit hoe je voordeliger bij een vliegveld kunt parkeren. Met de bespaartips in dit artikel scheelt dat al gauw enkele tientjes per week.

1. Vlieg vanaf en parkeer bij een kleiner vliegveld

In Nederland kun je zowel vanaf Schiphol Airport vliegen als vanaf een paar kleinere vliegvelden. Hoewel het natuurlijk concurrentie van Schiphol is, kan het je wel wat opleveren wanneer je van een kleinere luchthaven zoals Eindhoven Airport vliegt. Dit is uiteraard wel alleen interessant wanneer zo’n vliegveld dichterbij is. Anders betaal je alsnog veel voor benzinekosten en dat is niet de bedoeling van geld besparen.

Naast vliegtickets met lage prijzen kun je bij kleinere vliegvelden vaak ook goedkoper parkeren. Kijk maar eens naar de tarieven voor parkeren Eindhoven Airport. Grote kans dat je daar voordeliger uit bent dan wanneer je bij een grotere luchthaven vliegt. Maar: ook hierbij geldt dit is alleen goedkoper wanneer zo’n vliegveld meer in de buurt ligt dan Schiphol. Anders is vliegen via Schiphol Airport alsnog voordeliger.

2. Boek je parkeerplek zo vroeg mogelijk

Weet je eenmaal van welke luchthaven je vertrekt en heb je je vliegtickets op tijd geboekt? Boek dan meteen een parkeerplek voor je auto. Wat veel mensen niet weten, is dat de kosten voor parkeren lager liggen wanneer je op tijd boekt. Dat werkt dus een beetje hetzelfde als hoe het gaat met vliegtickets; des te eerder je een reservering maakt des te goedkoper je uit bent.

Dat komt omdat de meeste parkeerplekken over een paar plekken beschikken die een lager tarief hebben. Logisch dat die spots als eerst worden verkocht. Daarbij geven dergelijke parkeerbedrijven ook wel eens korting door aantrekkelijke deals aan te bieden. Zo hebben zij de zekerheid dat ze die plekken verhuren en kun jij goedkoper parkeren bij een vliegveld.

3. Vergelijk parkeertarieven met elkaar voor beste deal

Bij de meeste vliegvelden heb je de keuze uit meerdere parkeerplekken en dus ook uit meerdere parkeertarieven. De kans is groot dat je door het grote aanbod niet precies weet waar je het meest voordelig uit bent. Gelukkig kun je heel eenvoudig online beginnen met parkeertarieven vergelijken om zo de beste deal te pakken voor het parkeren bij een luchthaven.

Dat doe je gewoon online. Vul je wensen en gegevens in en zo’n vergelijker laat je precies zien wat je waar moet betalen voor welke periode. Het grote voordeel hiervan is dat je zo eenvoudig de meest voordelige plek kunt scoren. Let wel altijd goed op kleine lettertjes en op de afstand van de parkeerplek naar het vliegveld toe om teleurstelling te voorkomen.

4. Ga in het voor- of naseizoen op vakantie

Nog een beetje extra geld besparen op parkeren bij het vliegveld? Goed idee! Ga in dat geval buiten het hoogseizoen om op vakantie. Dat betekent: vermijd de schoolvakanties als dat mogelijk is. In de schoolvakanties is het namelijk altijd extra druk op de luchthavens met mensen die met het gezin op vakantie gaan. Daardoor gaan de prijzen van de vliegtickets alleen al flink omhoog.

Ook de prijzen voor parkeren zijn in deze periode veel hoger dan in het voor- of naseizoen. Dat is dus nóg een reden om buiten het hoogseizoen om op vakantie te gaan. Je betaalt niet alleen minder voor de vliegtickets en voor de vakantie in het geheel, maar ook voor de kosten van het parken van je auto bij het vliegveld.

5. Kies voor shuttle parking in plaats van valet parking

Tot slot is er nog een tip waarmee je in ieder geval niet onnodig extra geld kwijt bent. In je zoektocht naar een parkeerspot bij het vliegveld kom je altijd de begrippen ‘shuttle parking’ en ‘valet parking’ tegen. De meest voordelige optie is shuttle parking. Hierbij rijd je je auto zelf naar een parkeerplek en neem je je sleutels mee. Je gaat vervolgens met een gratis shuttlebus naar de vertrekhal.

Ga je voor valet parking dan kun je met je auto tot aan de ingang van de vertrekhal rijden. Daar wordt de auto opgepikt door een medewerker van de valet parking. Hij of zij neemt je auto mee en brengt de auto naar een parkeerplek. Bij terugkomst staat je auto weer voor je klaar; direct voor de aankomsthal. Je kunt je voorstellen dat deze vorm van parkeren bij Eindhoven Airport of Schiphol Airport een stuk duurder is.