Als je vaak je auto parkeert op openbare plaatsen, is het belangrijk om te weten welke autoverzekering je dekt tegen schade. In dit artikel verkennen we de verschillende verzekeringsopties en leggen we uit welke dekking ze bieden tegen schade aan je geparkeerde auto. Met deze kennis kun je met meer vertrouwen parkeren, waar je ook bent.

Welke verzekeringen zijn er?

In Nederland kiezen autobezitters uit drie soorten autoverzekeringen: WA (Wettelijke Aansprakelijkheid), WA beperkt casco, en WA volledig casco (all risk). De dekking verschilt sterk tussen deze verzekeringen, vooral in het geval van schade aan een geparkeerde auto.

  • WA autoverzekering

De WA-verzekering is de meest basis autoverzekering in Nederland. Het dekt alleen schade die je met je eigen auto toebrengt aan anderen. Deze verzekering wordt aanbevolen als je auto niet meer zoveel waard is en je het risico op eigen kosten kunt dragen​​​​.

  • WA beperkt casco verzekering

De WA beperkt casco verzekering, ook bekend als WA+, biedt een uitgebreidere dekking. Het dekt schade aan je eigen auto door bijvoorbeeld diefstal, brand, storm, en hagel. 

  • WA volledig casco verzekering (Allrisk)

De WA volledig casco verzekering, vaak aangeduid als all risk, is de meest uitgebreide autoverzekering. Deze dekt vrijwel alle schades aan je eigen auto, inclusief schade door je eigen schuld, vandalisme, en diefstal. Het is de aanbevolen keuze als je een nieuwe auto hebt of als je niet het risico wilt lopen op hoge reparatiekosten. 

Een allrisk verzekering is dus de beste optie. Doordat dit de enige dekking is waarbij je vergoeding krijgt bij autoschade op een parkeerplaats door iemand anders.

Tip! De premies tussen verzekeraars verschillen flink. Vergelijk je autoverzekering op Geld.nl. Zo kun je honderden euro’s per jaar besparen op je autoverzekering!

Eigen risico en schadevrije jaren

Het is belangrijk om te weten dat bij de WA plus en all risk verzekeringen soms een eigen risico geldt. Dit betekent dat je een deel van de schade zelf moet betalen. Verder gaat een claim op de WA volledig casco verzekering vaak ten koste van je schadevrije jaren​​​​​​.