Een weekendje weg hoeft helemaal niet duur te zijn. Er zijn landen en steden waar je niet veel kwijt bent aan eten, drinken, overnachtingen en ook de vlucht ernaartoe kan zelfs voor enkele tientjes. Neem bijvoorbeeld Pisa, waar je kunt shoppen, bewonderen en relaxen.

Krap budget

Met een krap budget is het even puzzelen om je geliefde te kunnen verrassen met een weekendje weg. Je doet al van alles om te besparen: je bent op zoek naar goedkope stroom, een betaalbaar verzekeringspakket, pakt vaker de fiets en gaat zo nu en dan eens je sim only vergelijken. Maar kijk eens of Pisa je wat lijkt, een fijne stad voor een romantische en toch relatief goedkope korte vakantie.

Boeken

Op allerlei websites kun je last minute-aanbiedingen vinden om goedkoop te overnachten. De vlucht kost, zeker buiten het hoogseizoen, daarnaast niet veel. Boodschappen doen in Italië is goedkoper dan in Nederland en veel bezienswaardigheden zijn gratis. Goedkoop parkeren op Schiphol regel je ook gemakkelijk. Denk bijvoorbeeld aan Shuttle Parking: een busje brengt je na het parkeren naar je vertrekhal. Neem niet te veel bagage mee, of beter nog, alleen handbagage. Dat scheelt allemaal geld en het plezier zal er niet minder om zijn.

Zon, pracht en praal op anderhalf uur vliegen

In slechts anderhalf uur ben je in Pisa, de stad van de mooie scheve toren en het schitterende plein eromheen, het Piazza dei Miracoli. Vanaf het vliegveld is dat vijf minuten met een speciaal treintje, al kun je ook de benenwagen nemen. Maar er is meer te zien dan de toren: de botanische tuinen, de metershoge schildering van Keith Haring, veel musea en heerlijke winkelstraten met allerlei steegjes die je bij de leukste en goedkoopste restaurantjes brengen. Allemaal op loopafstand, want het centrum van Pisa is niet veel groter dan dat van bijvoorbeeld Haarlem. Een dag of drie, vier in deze prachtige stad, waar het ook nog vaak zonnig is, en je kunt er weer tegenaan.

Het goede leven

La dolce vita, het goede leven, het is een waar genoegen om je erin onder te dompelen. In dit gedeelte van Europa hebben mensen geen haast, nemen ze alle tijd voor het eten, een praatje en is eigenlijk alles eraan gelegen om aan het Elfde Gebod te voldoen: gij zult genieten. De terrasjes, de marktkramen, de winkels, de pleinen, overal is het een gezellige drukte met gekakel en gelach. Is het erg warm, dan is de zee niet ver weg en vanaf station Pisa gaan treinen naar het schattige Lucca, het indrukwekkende Florence en de verrassende kuststad Livorno. Al zin gekregen? Ci vediamo a Pisa!