Je hebt een goede autoverzekering afgesloten, maar nu wil je naar het buitenland. Even lekker op het strand chillen, door de natuur wandelen of rondreizen door het prachtige landschap. Maar is je auto hier wel voor verzekerd? Veel mensen zitten met deze vraag in hun hoofd en dat is begrijpelijk. Gelukkig ben je hier aan het juiste adres. Hieronder vertellen we uitgebreid wat je kan doen als er iets met je auto gebeurd in het buitenland.

Is je auto verzekerd in het buitenland?

Geen zorgen, vaak als je een autoverzekering afsluit in Nederland krijg je er automatisch een internationaal verzekeringsbewijs bij. Dit bewijs wordt ook wel de groene kaart genoemd. Maar let wel op, niet alle regels zijn overal hetzelfde. Zo zijn er een aantal landen waar je je aan bepaalde regels moet houden. Denk hierbij aan het meenemen van een veiligheidshesje of andere spullen voor je eigen veiligheid. Het is dus belangrijk om goed te bekijken door welke landen je rijdt en welke regels daar gelden.

Uiteraard is het van belang dat je deze groene kaart meeneemt zodra je naar het buitenland gaat. Ben je deze vergeten? Dan geldt de verzekering niet in alle landen. Zo is het in landen zoals Turkije, Marokko, Oekraïne, Servië en Israël verplicht om je groene kaart bij je te hebben. Dit zijn overigens niet alle landen waar het verplicht is. Bekijk daarom goed door welke landen jij rijdt en neem je verzekeringsbewijs altijd mee.

Hoe zit het met de caravan en aanhanger?

Een ander punt wat belangrijk is om rekening mee te houden is dat een caravan of aanhanger niet bij de verzekering in zit. In Nederland is dit wel het geval, maar grotendeels geldt deze regel niet in andere landen. Dit betekent dat je voor je caravan of aanhanger wel een apart verzekeringsbewijs nodig hebt. Wel kan je een tijdelijke verzekering afsluiten.

Pech in het buitenland, wat moet je doen?

Het is natuurlijk verschrikkelijk als je pech hebt en al helemaal als dit in het buitenland gebeurt als je ver weg van alles bent. Je hebt pech, en wat nu? Geen zorgen, er is een grote kans dat de schade wordt gedekt. Dit ligt uiteraard wel aan wat voor soort verzekering je hebt afgesloten. Op zoek naar de beste verzekering? Ga dan autoverzekeringen vergelijken. Maar voordat de verzekering laat weten of het gedekt wordt of niet, moet je een schadeformulier invullen. Zo kan de verzekering precies zien wat er is gebeurd en wie de schade heeft veroorzaakt. Op die manier wordt er bepaald of de schade vergoed wordt.