Op de meeste vliegvelden is meer dan genoeg plek om te parkeren, maar vanwege de drukte kan het parkeren op Schiphol zelf soms nog knap lastig blijken. De ene auto laat zich makkelijker inparkeren dan de andere; de Fiat Panda is hiervoor bijvoorbeeld zeer geschikt. Waarom, dat leggen we je hier haarfijn uit.

Wendbaar als geen ander

Stadsauto’s blinken over het algemeen uit als het gaat om parkeren, maar je hebt altijd baas boven baas. De Fiat Panda valt wat dat betreft op – en wel in positieve zin. Het origineel uit 1985 heeft bijvoorbeeld een draaicirkel van slechts 9,5 meter. Voor die tijd was dat behoorlijk klein. De tweede generatie Panda (2003-2012) schaaft daar nog 40 centimeter vanaf, voor een minimum van 9,1 meter. 

Latere modellen zitten met 9,3 meter nog altijd aan de lage kant in vergelijking met concurrenten, die meer richting de 9,5-10 meter gaan. De Panda is bovendien erg licht en voelt daardoor bijzonder wendbaar in de bochten. Binnensteden of parkeerplaatsen, hij trotseert ze met gemak.

Klein maar fijn

Met 3,53-3,65 meter lengte zijn de meest recente Fiat Panda-generaties auto’s die je vrijwel overal kwijt kunt. Toegegeven, het is geen Smart (welke auto’s zijn wel zo klein?), maar je zult zelden een parkeerplaats tegenkomen waar je niet kunt gaan staan. Datzelfde geldt als andere auto’s totaal verkeerd zijn geparkeerd. In het geval dat er gesmokkeld wordt, is de Panda smal genoeg (1,57-1,64 meter breed) om er hoogstwaarschijnlijk alsnog tussen te komen.

Veel waar voor je geld

De Fiat Panda wordt geklasseerd als een stadsauto, maar dankzij het ergonomische design is de binnenruimte riant. Krap zul je er niet in zitten, ook als je met vier volwassenen op pad wilt gaan. Daarnaast is de Panda netjes aangekleed, zeker als je een uitvoering boven het instapmodel kiest. Optioneel biedt Fiat parkeersensoren aan. Wie op de tweedehands markt kijkt, zal zien dat ongeveer een op de vijf Fiat Panda occasions hiermee zijn uitgerust. Dat maakt parkeren net weer een stukje makkelijker.

Stug en solide

De Fiat Panda is al tijden een populaire stadsauto. Dit is mede te danken aan het feit dat hij ondanks zijn eenvoud uitstekend in elkaar is gezet. Het interieur voelt stug en solide. Die kwaliteit wordt doorgetrokken tot de techniek. Hoewel je bij verjaarde modellen natuurlijk met enige gremlins te maken kunt krijgen, is de Panda over het algemeen een betrouwbare auto. Daarnaast is-ie zeer praktisch, functioneel en zuinig. Zoek je een leuke stadsauto met karakter, die goed kan parkeren, dan is dit wel degelijk een interessante kandidaat.

Alternatieven

Het is maar druk in het segment van stadsauto’s. De Fiat Panda krijgt hier onder andere concurrentie van smaakmakers als de Citroën C1, Kia Picanto, Renault Twingo, Toyota Aygo en Volkswagen Up.