Moet je je hond en/of kat met de auto vervoeren, of met het vliegtuig? Veel mensen kiezen ervoor om hun huisdier voor een vakantie toe te vertrouwen aan een bevriende oppas. Dat is wel het meest verstandige, want huisdieren vinden (vlieg)reizen zelden leuk. Maar wat als je beestje echt mee moet, bijvoorbeeld als je gaat emigreren?

Alles regelen

Je denkt dat je alles voor elkaar hebt op je nieuwe stek in het buitenland, of op je langdurige vakantieadres. Koopakte, tijdelijk verblijf, verbouwing, zorgverzekering, identiteitskaart, enzovoorts. Maar hoe nemen we de huisdieren mee? In de auto worden ze maar onrustig en met een lange rit naar bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk voor de boeg is dat geen fijn vooruitzicht. Denk daarom eens aan het vliegtuig. De reis duurt dan zo kort als mogelijk. Bereid je echter wel goed voor.

Speciale reistassen en een geurstekker

Kleine honden en katten mogen mee in de cabine. Je hoeft geen extra zitplaats voor ze te regelen. Wel moet je het aangeven wanneer je je ticket boekt. Je ziet dan vanzelf dat je speciale reistassen voor je huisdier moet aanschaffen. Dit zijn een soort luchtdoorlatende sporttassen, waarin je een speciale geur kunt aanbrengen die de dieren meer op hun gemak doet voelen. Diezelfde geur koop je als flacon met een stekker, zodat ze in het oude huis alvast kunnen wennen aan die geur, enkele dagen voor de reis. Controleer de sluitingen liever te vaak dan te weinig, ook als je je auto gaat (laten) parkeren op Schiphol.

Douane: let op!

Helaas zijn er mensen die in het verleden hun katten- of hondenreistas hebben gebruikt om verboden waren mee te smokkelen. Let er op dat deze reistassen wel degelijk gecontroleerd zullen worden bij de douane. Dit gebeurt apart in een bepaalde ruimte. Ze zullen je huisdier zelf niet onderwerpen aan een inwendig onderzoek, maar wel de tas uitgebreid checken. Het belangrijkste is dat je na die controle de ritsen en riempjes weer goed afsluit, want je wilt niet dat je trouwe viervoeter straks over de luchthaven gaat zwerven of in het vliegtuig aan de wandel gaat.

Afwachten

Vooralsnog is het afwachten hoe je dier zich zal gedragen aan boord. Houd er rekening mee dat ze vaak gedrag kopiëren: als jij doorgaans nerveus bent, zullen zij dat in het vliegtuig, met het geronk van de motor en al het gepraat om ze heen, ook zijn. Bedenk je op dat moment dat het altijd erger kan, omdat de rit met de auto natuurlijk veel langer en daarmee stressvoller voor ze is. Een ideale manier om dieren te vervoeren bestaat nog niet, maar het vliegtuig is de minst spannende oplossing.