Parkeren Amsterdam

Amsterdam is een drukke stad waar jong en oud samenkomt. Het is een stad die bruist van activiteiten, waar er leuke terrasjes en chique restaurants zijn, cafe’s en winkelcentra. Amsterdam is dan ook het trekpleister voor zowel de lokale bevolking alsook toeristen. Parkeergarage’s zijn verspreid over de hele stad. Het is dan ook vanzelfsprekend dat je je auto niet gewoon langs de weg kunt parkeren. In parkeergarage’s kun je namelijk ook goedkoop parkeren. Wil je niet in een garage parkeren, dan kun je ook parkeren bij een parkeermeter.

Als je  in Amsterdam bent en je bent met de auto dan wil je het natuurlijk ergens kunnen parkeren. Je kunt er vrijwel niet gratis parkeren, maar moet betalen. Zo zijn er parkeerautomaten waar je je auto kwijt kunt. In Amsterdam zijn er verschillende parkeergarages waar je zeer goedkoop kunt parkeren. Ook kun je ervoor kiezen in Amsterdam zelf te parkeren op straat of in een parkeergarage. Een andere optie is de P+R locaties aan de rand van de stad. Parkeren in Amsterdam verschilt ook per buurt. In de binnenstad kost op straat parkeren een paar euro’s. Maar vergelijk je dit met garage’s, dan zijn die goedkoper dan op straat.

Bijna overal in Amsterdam geldt betaald parkeren, maar niet overal kost dat hetzelfde. In de binnenstad betaal je bijvoorbeeld meer dan aan de rand van de stad. En in sommige winkelstraten kost parkeren een paar centen, alleen mag je dan maximaal een uur blijven staan. Ook het minimumbedrag voor betaald parkeren in Amsterdam verschilt per gebied. Als inwoner van Amsterdam kun je een parkeervergunning aanvragen. Er zijn vergunningen voor bewoners, bedrijven, sportverenigingen en maatschappelijke instellingen. Met zo een parkeervergunning mag je in een bepaald vergunninggebied je auto parkeren. Voor hulpverleners en gehandicapte bewoners is er een vergunning die in de hele stad geldig is. Gehandicapten die zelf wonen in de stad parkeren gratis op parkeerplaatsen op straat, deze zijn speciale gehandicapten parkeerplaatsen.

Parkeren in Amsterdam

Wil je lang parkeren, neem dan een dagkaart of een avondkaart. Deze zijn namelijk veel goedkoper en je kunt het overal gebruiken. De kaarten zijn overal te gebruiken waar het uurtarief hetzelfde of lager is. De kaarten kun je kopen bij een parkeerautomaat of bij de stadsloketten. Gratis parkeerterreinen bij tram/bus stations zijn alleen te vinden buiten de ring A10, in de buurt van A9 en in Amsterdam-Noord. Het gebied buiten de ring A10 kent ook blauwe zones. De uurtarieven in de parkeergarages zijn vergelijkbaar met de straattarieven.De verschillen tussen de verschillende parkeergarages zijn erg groot.

Amsterdam is overvol, dus het is moeilijk om een plek te vinden waar je makkelijk kunt parkeren. Ook is parkeren in Amsterdam best prijzig. Gratis parkeren is alleen mogelijk buiten de ring A10. Toch zijn er goedkope plekken te vinden waar je je auto kwijt kunt. P+R betekent goedkoop parkeren net buiten Amsterdam. Er zijn verschillende P+R parkeerlocaties waar je kunt parkeren. Vanaf de P+R locaties kun je eenvoudig met het openbaar vervoer naar Amsterdam Centrum reizen. Je betaalt dus wel voor openbaar vervoer en je moet ook met het openbaar vervoer naar Amsterdam centrum te gaan. Ook zijn er goedkope parkeergarages. Je kunt er vaak alleen in en uitrijden via een app op je telefoon. Je betaald dan maandelijks achteraf door middel van een factuur die je toegestuurd krijgt.

Buiten de ring A10 kun je op diverse plaatsen vrij parkeren. De afstand naar het centrum is echter wel groot. Inmiddels worden veel gratis parkeerplaatsen omgezet in betaald parkeerzones. In Amsterdam-Zuidoost kun je nog op verschillende plaatsen vrij parkeren, maar per jaar wordt die mogelijkheid minder. In veel van de buitenwijken van Amsterdam hoef je niet te betalen op zondagen en feestdagen.

Valet parking

Zelf naar Schiphol rijden naar de juiste vertrekhal en vervolgens gebruik maken van Schiphol valet parking.

Shuttle parking

Altijd een parkeerplaats in de buurt van Schiphol. Parkeer de auto en laat je vervoeren naar de juiste vertrekhal met de shuttle service.

Park, Sleep & Fly

Parkeren, slapen en vliegen daar staat Schiphol park, sleep & fly voor. Ideal voor als je ver moet reizen of vroeg in de morgen moet vliegen.