Staat er nog een lekkere vakantie op de planning dit jaar? Heerlijk! De kans dat je nog naar het buitenland vertrekt is groot; en dat betekent ook dat je de telefoonkosten natuurlijk zo laag mogelijk wilt houden. Wanneer jij naar het buitenland vertrekt schakelt die nieuwe iphone xr namelijk vaak automatisch over op ‘roaming’ stand. En dit betekent dat je vanaf dat moment gebruik gaat maken van een buitenlands netwerk om een data-verbinding te krijgen.

Mobiel beschadigd

Roaming binnen en buiten de EU

Hoewel de roamingkosten voor je mobiele abonnement sinds juni 2017 helemaal afgeschaft zijn binnen de EU, betekent dit niet dat er nooit kosten komen. Je kunt gewoon bellen, sms’en en internetten voor je Nederlandse tarief, maar de roaming functie vraagt vaak toch wat meer van je abonnement wanneer je het in het buitenland gebruikt dan wanneer je gewoon lekker thuis op de bank zit. Wil je jouw iphone x dus gewoon meenemen op vakantie zonder ineens voor hoge kosten te komen staan, of ga je op vakantie buiten Europa? Dan kun je de roaming functie beter uitschakelen. Hoe je dat doet, vertellen we je graag.

  1. Je mobiele data uitschakelen

Om te beginnen kun je jouw mobiele internet geheel uitschakelen op je iPhone: handig in het buitenland, maar ook wanneer je in Nederland een beperkte databundel hebt. Het uitschakelen gaat vrij makkelijk via de instellingen:

  • Open je instellingen
  • Ga naar ‘mobiele netwerk’
  • Schakel vervolgens ‘mobiele data’ uit

Vanaf dit moment is de mobiele data van je iPhone uitgeschakeld en kun je geen gebruik meer maken van je mobiel internet: alleen van de wifi. Is dit teveel gedoe? Dan kun je jouw mobiele data ook gewoon uitschakelen via het bedieningspaneel van je iPhone.

  1. Roaming uitschakelen voor in het buitenland

Wil je jouw mobiele data in Nederland kunnen blijven gebruiken maar wil je de mobiele data in het buitenland uitschakelen? Dan kun je dat op een soortgelijke manier doen:

  • Open je instellingen
  • Ga naar ‘mobiel internet’
  • Zoek naar de ‘opties mobiele data’
  • Schakel ‘dataroaming’ in
  • Schakel ‘dataroaming’ vervolgens uit

Vanaf dit moment kun je in het buitenland geen gebruik meer maken van je mobiele internet, maar in Nederland wel. Dit wordt ook ten zeerste aangeraden wanneer je naar een land buiten de EU vertrekt, of geen wifi hebt op je vakantieadres. Probeer in het buitenland altijd zoveel mogelijk gebruik te maken van wifi om zeker te zijn dat de kosten binnen je bundel blijven.