Je kunt Valentijnsdag ook een keer buiten Nederland vieren. En tegen die tijd is er misschien ook weer wat meer reisvrijheid. Is de dag van de liefde dan niet het beste moment voor een romantische stedentrip ergens in Europa? We doen hierbij enkele suggesties, al was het maar om alvast even weg te dromen.

Vanuit Schiphol kom je overal in Europa

Zelfs met een lampje is het moeilijk zoeken naar een plek in Europa die niet makkelijk en binnen no time te bereiken is vanaf Schiphol. Geen gedoe met vignetten, verlopen APK of autoverzekering. En je trouwe vierwieler heb je in een stad niet nodig, waar alles op loopafstand is. Ook rijden in veel Europese steden hop on-/hop off-bussen rond, of is er een overzichtelijk metronetwerk.

Berlijn

Boek een reis, laat je auto lekker op Schiphol wegzetten, koop iets te lezen na de paspoortcontrole en leun rustig achterover in het vliegtuig met een drankje. Binnen afzienbare tijd ben je in Berlijn. De stad met het roemruchte verleden, de stad die nu bol staat van de hippe hotspots. Je Valentijnsweekend wordt romantisch, maar ook interessant. Ga bijvoorbeeld bij de East Side Gallery naar resten van de verdwenen Berlijnse Muur kijken, huur een good old Trabant of een fiets om de stad te verkennen. Vergaap je aan de vele nationaliteiten en hip volk, ga winkelen en lunchen in de Häckesche Höfe en ga ’s avonds gezellig eten in een van de vele sfeervolle restaurants die onder de bogen van de metro gevestigd zijn.

Rome

Als er een stad is die uitpuilt van de bezienswaardigheden – die vaak nog gratis zijn ook – is het Rome wel. En over romantisch gesproken: de Italianen weten als geen ander wat genieten is. Met Valentijnsdag pakken ze helemaal uit. Naast het bezoeken van alle bekende trekpleisters van de stad kun je werkelijk op elke straathoek heerlijk eten en wanneer je niet een restaurant uitkiest dat recht tegenover zo’n trekpleister zit, is het nog verbazingwekkend goedkoop ook.

Kopenhagen

Derde aanrader: Kopenhagen, waar het woord stijlvol op bijna alles van toepassing is: het design, de architectuur (het centraal treinstation is wat dat betreft ook bijzonder), de vele pittoreske winkelstraatjes en de mensen zelf. Natuurlijk ga je het beeldje van de Kleine Zeemeermin bekijken, maar een biertje drinken in de mooie haven en het bezichtigen van vrijstaat Christiania is ook een mooi uitje – om nog maar te zwijgen van pretpark Tivoli. Al zin gekregen in Valentijnsdag? Boek je trip, en veel plezier alvast!