Bij evenementen maar ook bij vliegveld parkeerplaatsen wordt er steeds vaker valet parking aangeboden. Super handig natuurlijk; jij geeft je auto uit handen en kunt direct met je koffers naar de juiste gate toe. Maar wat doe je als je jouw auto met schade terug krijgt, of de auto zelfs gestolen wordt? Wie betaalt deze schade en wat dekt je verzekering? We leggen het je uit!

Parkeren

1. Schade aan je auto tijdens de rit

Ten eerste is er natuurlijk je eigen verantwoordelijkheid. Je autoverzekering berekenen en de juiste autoverzekering afsluiten vallen onder je eigen verantwoording. Maar stel dat jij je zaken op orde hebt: je hebt een goede autoverzekering en weet waar je staat. Maar wat als je jouw auto afgeeft en deze wordt tijdens de rit naar de parkeerplaats beschadigd? Ten eerste wordt je auto zodra je deze afgeeft uitvoerig gecontroleerd op eventuele reeds aanwezige schade. Krijg je de auto daarentegen later terug met nieuwe schade veroorzaakt door de valet parker wanneer hij of zij je auto naar de parkeerplaats rijdt, dan is het parking bedrijf aansprakelijk voor deze schade. De parking bedrijven zijn verzekerd voor dit soort schade; maar het kan wel lastig zijn om aan te tonen dat deze schade inderdaad tijdens de rit naar het parkeerterrein is ontstaan.

2. Schade aan je auto op het parkeerterrein

Een andere situatie is de schade aan je auto terwijl deze op het parkeerterrein stond. In dit geval zijn de parking bedrijven hier namelijk niet aansprakelijk voor. In dit geval bel jij jouw autoverzekering (de goedkope autoverzekering van Diks biedt je hier een geweldig fijne dekking) direct op om te kijken wat je dekking is. Deze schade is namelijk voor eigen rekening. Over het algemeen wordt deze schade alleen vergoedt wanneer je een WA+ of Allrisk verzekering afgesloten hebt.

3. Je auto wordt gestolen

Je komt terug van vakantie en staat voor een onaangename verrassing: je auto is gestolen. Helaas zijn ook in dit geval de parking bedrijven niet aansprakelijk voor de diefstal. Op een parkeerterrein kan van alles gebeuren, en hoewel de meeste terreinen over camerabeveiliging beschikken betekent dit niet dat er niets gestolen kan worden. Het is dus je eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat jouw auto goed afgesloten is en dat diefstal op alle manieren voorkomen wordt. Is je auto toch gestolen? Dan neem je ook in dit geval contact op met je verzekeraar. Vraag even naar de exacte voorwaarden en leg de situatie uit. Zo weet je direct of jij voor deze vorm van diefstal verzekerd bent, en welke stappen je moet ondernemen.