Vliegangst, het is een fenomeen dat nog steeds veel voorkomt. Ook al kan de fobie om in een vliegtuig te zitten geschaard worden onder het kopje irreële angsten: vliegen is immers al decennialang de veiligste manier van reizen. Om het jezelf makkelijk te maken, zou je kunnen kiezen voor een korte vlucht naar een stad in Europa en voor de zekerheid een treinticket boeken voor de terugreis.

Wereld zien

Surfen op internet, het leidt nogal eens tot online verdwalen. Je zit op social media, op nieuwssites, je checkt een energievergelijker en sites voor zonnepanelen, enzovoorts. Uiteindelijk kom je opeens op een vakantiesite. Dat ziet er mooi uit, Italië. En je wilde sowieso nog eens naar Sicilië. Er is nog zo veel van de wereld te zien. Maar je hebt vliegangst, en daar wil je dus vanaf. Het is dan goed jezelf ermee te confronteren.

Vliegangst Festival

Als je echt niet zomaar in een vliegtuig wilt stappen zonder enige voorlichting, dan is er de site Onbezorgd Vliegen. Deze site is in het leven geroepen door piloot Kelly Otte. Hij weet dat één op de drie mensen in het Westen vliegangst heeft. Daarom geeft hij cursussen, met onder andere een therapeutische vlucht waarbij de piloten vanuit de cockpit precies vertellen wat ze aan het doen zijn en hoe het een en ander werkt. Want dat is vaak de oorzaak van een angst: iets niet goed kennen. Goed nieuws, het slagingspercentage is 98 procent. Otte raakte zo gedreven in het mensen van hun angst afhelpen dat hij ook het Vliegangst Festival op poten zette. Het was een groot succes.

Weekendje weg

Voel je niet veel voor zo’n cursus en denk je dat je gewoon even door moet zetten? Boek dan een heenreis naar een stad in Europa die je nog wilt zien. Berlijn, Antwerpen of Londen. Dat zijn vluchten van minder dan een uur, ideaal om je angst te overwinnen. Je auto kun je makkelijk kwijt via valet parking. Dat is weer een zorg minder. Plak aan je vlieg-debuut een heerlijk weekend vast en kies voor de zekerheid de trein voor de terugweg. Dan hoef je je tijdens je stedentrip niet steeds druk te maken over nóg een vlucht. Zo verenig je het onaangename met het aangename en beloon je jezelf voor je doorzettingsvermogen.

World, here I come

Overal op Schiphol hangen borden met de mooie tekst ‘World, here I come’. Die vormen een extra motivatie op weg naar je vliegtuig. Want het zou jammer zijn al het moois van de wereld te moeten laten schieten door zoiets als een (irreële) angst. In het begin is het ‘Berlin, here I come’, daarna is het al snel ‘Rome, here I come’. En uiteindelijk, wie weet, zijn zelfs Seattle of Tokyo niet te ver.