Ga je op vakantie met de auto en rijd je schade? Dan heb je een probleem. Zeker wanneer de auto total loss blijkt. Niet alleen heb je dan even geen vervoer meer in het buitenland, maar je bent ook de auto kwijt. Hoe zit het in dat geval met de autoverzekering?

Auto total loss en dan?

Er zijn twee soorten total loss; economisch en technisch total loss. Economisch total loss betekent dat de reparatiekosten hoger uitkomen dan twee derde van de dagwaarde van de auto van voordat er schade werd gereden. Oudere auto’s worden vaker economisch total loss verklaard omdat de dagwaarde daarvan al lager is. De andere vorm is technisch total loss, waarbij de auto niet meer op een verantwoordelijke manier kan worden gemaakt of wanneer de auto is gestolen en niet meer wordt gevonden.

Wat vergoedt de verzekering?

Bij een totaalverlies kijkt de verzekeraar onder meer naar de leeftijd van het voertuig. Is de auto nog geen drie jaar oud, dan kan de verzekeraar de nieuwwaarde van de auto uitkeren, soms met aftrek van een bepaald percentage. Is de auto ouder dan drie jaar, dan gaat er van de nieuwwaarde ook een bepaald percentage af en dit is dan het bedrag dat de verzekeraar uitkeert. Dit verschilt per maatschappij dus lees altijd goed de verzekeringsvoorwaarden. Heb je een tweedehands auto, dan wordt de schade uitgekeerd op basis van de dagwaarde. Die kan de verzekeraar zelf vaststellen, want er bestaan geen algemene regels voor. Er zijn wel verzekeraars die een goede occasionregeling aanbieden waarbij je wel de aanschafwaarde terugkrijgt, maar ook dit verschilt per verzekeraar en het soort verzekering.

Schade voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Wanneer je de auto total loss rijdt, dan ben je veel tijd kwijt aan de nasleep. Vervelend, maar nog vervelender is het wanneer je de auto hebt bekostigd door geld lenen. In dat geval ben je de auto kwijt, maar zul je het bedrag dat je geleend hebt alsnog af moeten betalen. Dat is een van de risico’s van geld lenen; dat de lening soms langer loopt dan de houdbaarheid van het goed dat je ermee hebt gekocht. Maar ook als je de auto van je spaargeld hebt gekocht, is het zonde wanneer er onherstelbare schade wordt gereden. Zeker in het buitenland. Daar waar je de regels in Nederland goed kent, zul je in een ander land mogelijk sneller betrokken raken bij een botsing omdat de regels en omgeving daar anders zijn.

Pech in het buitenland en vervangend vervoer

Ga je wel met de auto en rij je schade? Er zijn verzekeraars waar je recht hebt op vervangend vervoer wanneer je schade rijdt aan je auto. Huur je een auto, dan krijg je meestal maximaal 75 procent van de kosten van de huurauto vergoed. In het buitenland kan het zijn dat deze regeling niet via de autoverzekering verloopt maar via de reisverzekering. Bijvoorbeeld wanneer je langer op je vakantieadres moet verblijven omdat je nog geen vervoer naar huis hebt. Ook hier geldt dat de voorwaarden per verzekeraar en verzekering verschillen.

Fly and drive

Je kunt die autostress vermijden door ervoor te kiezen met het vliegtuig op vakantie te gaan en te kiezen voor een fly and drive-vakantie. De auto parkeer je dan veilig om Schiphol. Op deze manier hoef je je niet druk te maken over eventuele schade en kun je zorgeloos genieten. Daar zou je nog wat mee kunnen verdienen ook.