Het dagelijks leven is door de torenhoge inflatie de laatste maanden flink duurder geworden. Dat merk je waarschijnlijk al wel aan je boodschappen, je energierekening die ineens bizar duur uitvalt en de hogere benzineprijzen.

Een vakantie wordt daardoor steeds vaker een luxe-uitgave; iets dat niet iedereen zomaar kan betalen. Om je een handje te helpen, hebben we een paar tips en tricks verzameld waarmee je geld kunt besparen op je volgende vakantie. Denk aan geld besparen op parkeren Schiphol Airport en aan in het laagseizoen op vakantie gaan.

1. Boek ver van tevoren je vliegtickets en accommodatie

Dé manier om geld te besparen op je vakantie is om al ver van tevoren je vliegtickets en je accommodatie te boeken en te betalen. Des te eerder je boekt, des te lager de prijzen zijn. De meeste vliegmaatschappijen, hotels en andere accommodaties stunten met zogeheten vroegboekkortingen om mensen te trekken om te boeken. Daarmee bespaar je al gauw enkele honderden euro’s op je uiteindelijke vakantie.

Weet je dus al wanneer je op vakantie wilt en kunt gaan dan is het aan te raden om dit op tijd te boeken, zodat je heel wat geld overhoudt. Dat geld kun je misschien wel goed gebruiken tijdens je verblijf of kun je bewaren om thuis de nodige rekeningen te betalen. Waar je het ook voor gebruikt; een goedkopere vakantie is altijd meer dan welkom.

2. Bespaar geld op parkeren bij Schiphol Airport 

Heb je een heerlijke zonvakantie geboekt dan moet je nog naar Schiphol Airport (of een ander vliegveld) om te kunnen vliegen. Veel mensen vinden het prettig om dit met de auto te doen. Daarmee vermijd je de drukte in en eventuele uitval van de treinen. Het nadeel is echter dat je je auto (betaald) moet parkeren bij het vliegveld. Gelukkig kan dit op een redelijk voordelige manier, bijvoorbeeld bij iParking Schiphol.

Bij parkeren geldt namelijk hetzelfde als bij het boeken van vliegtickets: wees er op tijd bij. Een parking bij een vliegveld beschikt altijd over goedkopere plekken die maanden van tevoren al geboekt kunnen worden. Ook stunten ze daar regelmatig met aantrekkelijke aanbiedingen om ervoor te zorgen dat de parkeerplaatsen gereserveerd worden. Maak daar gebruik van.

3. Ga buiten het hoogseizoen op vakantie

Nog een manier om flink wat geld te besparen op je vakantie is door het hoogseizoen te vermijden als dat mogelijk is. Veel bestemmingen zijn ook in het voor- of naseizoen nog heerlijk om te bezoeken. Het grote voordeel is dat je minder geld kwijt bent, omdat de prijzen voor zowel de tickets als de accommodaties dan veel lager liggen.

Dat is niet het enige waar je van kunt profiteren. Buiten het hoogseizoen om is het vaak op plaats van bestemming óók goedkoper. Zo kun je goedkoper uiteten en zijn excursies meestal voordeliger om te boeken. Wat hierbij extra mooi meegenomen is, is natuurlijk het feit dat het overal rustiger is. Dat wordt lekker genieten.

4. Lekker en voordelig eten bij lokale restaurantjes 

Wil je ook tijdens je verblijf geld besparen? Dat kan onder andere door de grote toeristische restaurants en barretjes te vermijden. Op de meeste toeristenplekken vind je dergelijke horecagelegenheden. Naast het feit dat je hier niet eens altijd het beste lokale eten kunt vinden, betaal je er geregeld ook nog eens veel te veel geld voor.

Ga daarom op zoek naar lokale restaurantjes waar je én heerlijk kunt eten én veel minder geld kwijt bent. Dit soort plekken vind je soms online, maar nog vaker door gewoon zelf op zoek te gaan. Zo krijg je ook nog eens een spontane tour van een stadje of dorp op bijvoorbeeld Curacao en zie je wel waar je terecht komt. Extra avontuurlijk!

5. Reis alleen met handbagage om kosten te dekken

Tot slot nog een simpele tip om goedkoper op vakantie te kunnen: reis alleen met handbagage. Voor een zonvakantie van één of twee weken heb je echt niet zoveel kleding nodig. De meeste vliegtuigmaatschappijen laten je tegenwoordig extra geld betalen wanneer je een koffer in wilt checken. Dat is hartstikke zonde van je geld wanneer je ook gewoon gratis handbagage mee mag nemen.

Het is misschien even puzzelen hoe je alles in je handbagage mee gaat krijgen. Trek een jasje of vest aan, evenals een lange broek en een paar dichte schoenen. In je handbagage hoef je dan alleen badkleding, zomerse kleding en een paar slippers mee te nemen. Dat scheelt je ook nog eens gesjouw op plaats van bestemming.