Je gaat op vakantie en je parkeert je auto op Schiphol. Maar wat nou als je terugkomt en je auto beschadigd of (erger nog) gestolen is? Wij leggen je uit wie er in dat geval aansprakelijk is en hoe het zit met je autoverzekering.

Normale parkeerservice of valetparking

Als je je auto parkeert op Schiphol, heb je twee mogelijkheden. Je kunt kiezen tussen de normale parkeerservice en valetparking. Kies je voor de normale parkeerservice, dan zet je je auto zelf op een parkeerterrein neer en ga je met een shuttlebus naar de vertrekhal. Als je voor valetparking kiest, rijdt een medewerker van het valetparkingbedrijf je auto naar een parkeerterrein.

Valetparking en schade

Ga je voor valetparking, dan controleert het valetparkingbedrijf de auto van tevoren op eventuele schade. Het bedrijf wil natuurlijk voorkomen dat zij opdraaien voor schade die je auto daarvoor al had. Rijdt de medewerker van het valetparkingbedrijf schade tijdens de rit naar het parkeerterrein? Dan is het valetparkingbedrijf aansprakelijk. Helaas is het wel lastig om te bewijzen dat de schade tijdens dit ritje ontstaan is, en niet op het parkeerterrein zelf.

Schade parkeerterrein

Ontstaat er schade aan jouw auto terwijl deze op het parkeerterrein stond? Dan ben jij hiervoor zelf aansprakelijk. Niet het valetparkingbedrijf of de eigenaar van het parkeerterrein. Je kunt in dat geval een beroep doen op je autoverzekering. Tenminste, als je een cascoverzekering hebt. Met een WA-verzekering is namelijk alleen schade die je met je auto aan anderen toebrengt vergoed. Met WA + beperkt casco ben je ook gedekt voor diefstal en inbraak, brand-, storm- en ruitschade. Heb je WA + volledig casco (ook wel allrisk genoemd), dan ben je daarnaast ook nog verzekerd bij vandalisme en schade door eigen schuld. Ga je een autoverzekering afsluiten? Bedenk dan altijd goed waar je allemaal verzekerd voor wilt zijn.

Schade verhalen

Als je auto is beschadigd op het parkeerterrein, kan het natuurlijk zo zijn dat de dader een briefje heeft achtergelaten met contactgegevens. Je kunt dan contact opnemen om de schade te verhalen op de verzekering van die persoon. Helaas is niet iedereen zo netjes om een briefje achter te laten. In dat geval kun je contact opnemen met het Waarborgfonds Motorverkeer. Je moet dan wel kunnen aantonen dat iemand anders de schade heeft veroorzaakt. Gaat het om brand- of stormschade? Dan hoef je niet naar het Waarborgfonds Motorverkeer, maar kun je de schade claimen bij je eigen verzekeraar.

Auto gestolen

Schade is natuurlijk vervelend, maar nog erger is het als je terugkomt van vakantie en je auto blijkt te zijn gestolen. Het valetparkingbedrijf of de eigenaar van het parkeerterrein kan niet aansprakelijk gesteld worden bij diefstal. Als je WA + Beperkt casco of WA + Volledig casco verzekerd bent, is diefstal gedekt. Meld de diefstal in dat geval direct bij je verzekeraar. Daarnaast moet je aangifte doen bij de politie om een vergoeding te kunnen krijgen. Heb je een WA-verzekering, dan ben je niet verzekerd voor diefstal.