Groundhoppen is een nevenactiviteit van voetbalfans en houdt in dat je zo veel mogelijk stadions van binnen ziet, bij voorkeur inclusief wedstrijd. In Nederland heet het ook wel ‘vinken’. Schiphol is natuurlijk de plek waar je je maten ontmoet om deze vooral in Noordwest-Europa populaire hobby gezamenlijk te bedrijven.

Parkeren, inchecken, drankje

Je ziet op Schiphol de borden met de inspirerende tekst ‘World, here I come’. Voor groundhoppers betekent dit veelal ‘Stadiums, here I come’. Je kunt het in Nederland en België prima met de auto af, voor andere bestemmingen is het vliegtuig handiger. Kwestie van snel tickets en hotel boeken, niet al te veel bagage meenemen (een rugzakje is voor menig groundhopper genoeg), elkaar ontmoeten op Schiphol waar je de auto veilig parkeert, inchecken en achter de douane een drankje doen. Niemand die zich druk hoeft te maken over een bagagemaximum, tolwegen of de verzekering auto.

Voetbalmetropolen

In een mum van tijd ben je in metropolen als Londen of München, die de voetbalcultuur ademen en waar je lijst van aangevinkte voetbaltempels steeds completer wordt. Eigenlijk is het het mooist wanneer je in de stadions getuige bent van een officiële wedstrijd – onder groundhoppers is dat een ongeschreven wet – maar soms staat de agenda dat nou eenmaal niet toe, zeker niet als je er tijdens één trip meer wilt bezoeken. Uiteindelijk gaat het om het plezier dat jij aan je uitstapje beleeft, en een rondleiding door de Allianz Arena of Wembley is zonder wedstrijd al indrukwekkend.

Kleinere stadions zien

Fanatieke groundhoppers gaan zo ver dat ze zelfs de kleinste stadions van binnen gezien moeten hebben. Vaak omdat echt elke club, in welke marge deze ook opereert, wel een bijzonder verhaal kent. Zo is er bijvoorbeeld het Stadio Arena Garibaldi-Romeo Anconetani van Pisa SC, de oude club van Wim Kieft, die daar turbulente tijden beleefde in de Serie A. Dat de club nu afgezakt is naar het tweede niveau maakt de supporters niet uit, die zijn er nog altijd bloedfanatiek. Het is een fijne bijkomstigheid dat dit een ouderwets stadion is dat middenin de stad ligt, op een steenworp van de scheve toren. Een weekendje Pisa is ook nog eens heel betaalbaar.

92-club

In Engeland bestaat de ’92-club’, die bestaat uit liefhebbers die alle 92 stadions van alle clubs op de vier hoogste niveaus in Engeland hebben bezocht. Op deze website vind je handige tips en meer informatie om tijdens één trip zo veel mogelijk plekken af te kunnen vinken. En op footballfans.eu kun je je eigen ervaringen bijhouden en delen. Zin gekregen in nieuwe voetbaltripjes met je maten? Schiphol staat in ieder geval tot je dienst.