Vakantie is de mooiste tijd van het jaar, maar ook de drukste. Drukke reistijden kunnen leiden tot lange rijen en vermoeide voeten, maar ook op de weg gaat het minder soepel. Met de auto op vakantie gaan betekent verschillende dingen; veel vrijheid en daarmee plezier, rijervaring opdoen, zelf goed opletten, zorgen voor een nog betere voorbereiding, kans op autoschade en files.

Sommigen rijden naar een land, terwijl anderen kilometers door verschillende landen rijden om een wereldreis (of deel) te realiseren.

Reis net zo belangrijk als bestemming

Maar de reis moet net zo belangrijk zijn als de bestemming. En als je van het ene land naar het andere rijdt, zal je al vrij snel merken dat de reis lang kan duren. De tijdsduur wist je natuurlijk vooraf ongeveer, maar het gevoel is een ander verhaal. Neem dus wat tijd en moeite om ervoor te zorgen dat alles wat je nodig hebt in de auto zit en dat alles ook op de juiste plek staat of ligt. Dus ook al bezit je Tetrisvaardigheden, het is niet erg aangenaam als de auto toch niet goed ingepakt blijkt tijdens het rijden. Net zo belangrijk als het laden, is de onderhoudsbeurt van je auto voordat je vertrekt. Net als het plannen van een route, waarbij het aan te raden is om de drukste punten en wegwerkzaamheden te vermijden.

Met een gerust hart de weg op

Ga je op reis met je eigen auto, dan start je avontuur met het bekijken van een goede autoverzekering. Een verzekering met een dekking voor aansprakelijkheid, alle schade, diefstal, pechhulp en rechtsbijstand is de ideale bron van vertrouwen. Al heeft niet iedereen alles nodig, of denkt het niet nodig te hebben. Gebruik je je eigen auto voor de vakantie, dan is het echt heel belangrijk om te weten wat er in andere landen wordt gedekt door de autoverzekeraar. In veel Europese landen geldt dezelfde dekking als in eigen land. Onder de basisdekking valt geen pechhulp, dus controleer of je deze hebt. Het kan ook zijn dat deze in je reisverzekering zit, dus zorg ervoor dat je je niet dubbel verzekerd. Een idee hebben van wat er precies is gedekt, neemt ongetwijfeld de helft van de stress weg wanneer er zich problemen zouden voordoen.

Fly and drive

Neem je het vliegtuig en huur je een auto op locatie, dan is het net zo belangrijk om te weten wat er bij schade wordt verzekerd. Veel verhuurkantoren zullen proberen om je allerlei extraatjes te verkopen, op die manier wordt het huren van een auto ontzettend duur en dus ook jouw vakantie. Een extra tip: bespreek de brandstofkosten tot in detail en ga zelf tanken voordat je de auto inlevert. En laat je je eigen auto dan op Schiphol staan? Kies er dan natuurlijk voor om deze zo voordelig mogelijk te parkeren. Zo kun je gaan voor park, sleep en fly. Hierbij slaap je in een hotel ergens bij Schiphol, waar je wordt opgehaald door een shuttle service waardoor je de auto in de parkeergarage van het hotel kunt laten staan. Meerdere hotels bieden deze mogelijkheid aan.