Schiphol is aantrekkelijker geworden in vergelijking tot andere luchthavens. De prijs die andere luchtvaartmaatschappijen betalen om op Schiphol te starten en te landen is in vergelijking minder hard gestegen dan andere luchthavens is gebleken uit onderzoek van staatssecretaris Mansveld. Andere luchthavens zoals:

  • Londen Heathrow
  • Frankfurt
  • Parijs Charles de Gaulle

Zijn in vergelijking duurder, wat Schiphol aantrekkelijker maakt. Ook is het ‘zogenaamde’ routenetwerk op Schiphol in het jaar 2014 sterker gegroeid dan concurrenten. Dit leidt tot een betere positie van de luchthaven wat zorgt voor een betere economie en meer werkgelegenheid.

Staatssecretaris Mansveld heeft de opdracht gegeven om dit te onderzoeken en te vergelijken met zes andere grote luchthavens. Namelijk Londen Heathrow, Parijs Charles de Gaulle, Frankfurt, München, Istanbul en Dubai. Schiphol heeft het zeer goed gedaan in vergelijking tot andere concurrerende luchthavens. Zo is alleen het routenetwerk van Istanbul en Dubai sterker gegroeid.

Kosten verschillende luchthavens

Ook is er onderzocht wat het kostenniveau is van de verschillende luchthavens. Hier is dan gekeken naar de luchthavengelden en overheidsheffingen. Hieruit is geconstateerd dat Heathrow gemiddeld 141% een hoger tarief aanhoud dan Schiphol. Waar Frankfurt gemiddeld 54% duurder is dan luchthaven Schiphol. Dit zijn toch vrij verrassende percentages welke Schiphol aantrekkelijker maken om te starten en landen voor diverse vliegmaatschappijen.

De reden voor dit onderzoek is om de ontwikkeling in de gaten te houden en de positie van Schiphol goed te kunnen volgen. Hierdoor kan er beter worden ingespeeld op nieuwe ontwikkelingen en veranderingen in deze sector.

Meer informatie hierover is ook te vinden op: http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2015/02/25/sterke-positie-schiphol-in-west-europa.html