Luchthaven Schiphol heeft afgelopen jaar een beter jaar gehad door het groeiende aantal passagiers dat op Schiphol is geweest. Maar de winst waar Schiphol van profiteert komt meer uit de winkelvastgoed en de parkeerplaatsen bij Schiphol zelf. Dat is afgelopen donderdag gebleken bij de presentatie van de jaarcijfers over 2014 van luchthaven Schiphol. De totale omzet groeide met 8% procent tot 1,47 miljard euro in 2014.

De opbrengsten afkomstig van het parkeren bij Schiphol stegen met 5,4 procent tot 104 miljoen uiteindelijk. De huuropbrengsten van de winkels en ketens steeg maar liefst met 12,5% tot 175 miljoen euro. Dit zijn dus beide steeds belangrijkere onderdelen voor de luchthaven.

Dit is een goed teken voor de luchthaven dat te kampen heeft met steeds meer concurrentie uit onder andere het Midden-Oosten en andere luchthavens die ook goed presteren. Het bedrijf heeft afgelopen jaar een winst van 274 miljoen gemaakt wat betekent dat er weer geïnvesteerd kan worden, wat ook van belang is om de hoogste kwaliteit te bieden en te concurreren met andere luchthavens in Europa en het Midden-Oosten. Afgelopen jaar verwerkte Schiphol circa 55 miljoen passagiers, dat is totaal 4.6% meer dan in 2013. Voor dit jaar wordt verwacht dat het percentage met passagiers groeit met 2%.