Van plan om binnenkort vanaf luchthaven Schiphol te reizen en vraag je je af hoe je naar de airport gaat? Wees dan gerust, er zijn namelijk heel wat vervoersopties beschikbaar. Een van de relatief betaalbare mogelijkheden, is het openbaar vervoer. Hier zullen we het vooral hebben over het treinvervoer naar Schiphol.

Trein naar Schiphol: wat zijn de mogelijkheden?

Wanneer je als reiziger besluit om met het openbaar vervoer naar Schiphol te gaan, wordt in de meeste gevallen aangeraden om de trein te pakken. Reizen met de trein wordt gezien als een van de voordeligste opties, omdat de meeste steden in Nederland een directe treinverbinding hebben met Schiphol. Zo kun je vanaf Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Leiden, Den Haag en Delft een trein pakken, zonder ergens over te stappen.

De eindhalte van deze treinverbindingen bevindt zich onder de luchthaven. Van daaruit ga je met de roltrap of lift een verdieping omhoog, alwaar Schiphol Plaza zich bevindt. De vertrekhallen zijn dan op enkele minuten loopafstand en makkelijk te vinden vanwege de aanwezige borden.

Trein naar Schiphol: hoe plan je je reis?

Alhoewel de meeste steden een directe treinverbinding hebben met Schiphol, is het toch aangeraden om vooraf een reisplanner te raadplegen. Zo een reisplanner met de meest actuele informatie en reisadvies vind je op de websites van NS.nl en 9292.nl. Waar de NS (Nederlandse Spoorwegen) zich focust op treinvervoer, heeft 9292.nl alles te maken met openbaar vervoer, inclusief de trein. Desondanks werkt de reisplanner op beide websites volgens hetzelfde principe.

In de reisplanner geef je ten eerste de aankomst – en vertreklocatie en bijbehorende vertrektijden aan. Indien nodig, geef je ook aan met de trein te willen reizen en hoeveel tijd je aan overstappen wenst te besteden. De resultaten uit de zoekopdracht zijn vlak voor, op en iets later dan de aangegeven vertrektijden. Je krijgt verder te zien hoelang de reis zal duren, hoe deze is opgebouwd, of en waar je moet overstappen en wat de reis je zal kosten. Heb je het gewenste reisschema gevonden, dan kun je deze opslaan of uitprinten en online voor je O.V chipkaart betalen.  In – en uitcheckken kan op Schiphol bij de OV – chippaaltjes bovenaan de roltrap en de lift.

Voordelen

Ondanks vaak het tegendeel wordt beweerd, heeft het openbaar vervoer zo haar voordelen. Met de trein naar Schiphol betekent ten eerste dat je vlak onder de luchthaven uitstapt, met de lift of roltrap bij Schiphol Plaza aankomt en zo binnen enkele minuten in de vertrekhallen zit. Doordat de meeste steden een rechtstreekse verbinding hebben met de airport, is het nogal eenvoudig om vanuit je woonplaats de trein te pakken. Dit kost je bovendien minder dan wanneer je bijvoorbeeld met de taxi naar Schiphol komt. Het online kopen en opwaarderen van een OV – chipkaart maakt het ook makkelijker wat betreft betalen voor de reis.

Tot slot

Met het openbaar vervoer naar Schiphol? Ja, dat kan vrij makkelijk, voordelig en vooral goedkoop met een van de vele, directe treinverbindingen naar de airport.